Skip to content

Έλεγχος / Πιστοποίηση Καταλληλότητας Ανυψωτικών Μηχανημάτων

Σύμφωνα με τους περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Λειτουργία, Συντήρηση και Έλεγχος Ανυψωτικών Μηχανημάτων) Κανονισμούς του 2021 (Κ.Δ.Π. 153/2021), κάθε ιδιοκτήτης ανυψωτικού μηχανήματος πρέπει
να μεριμνά ώστε το ανυψωτικό μηχάνημα να υποβάλλεται σε περιοδικούς ελέγχους ή / και δοκιμές.

Για το σκοπό αυτό καλεί Εξουσιοδοτημένο Ελεγκτή Ανυψωτικών Μηχανημάτων. Αυτός θα ελέγξει το μηχάνημα κατά προτίμηση στην παρουσία του Συντηρητή και με τη βοήθεια εκπαιδευμένου χειριστή, θα εκδώσει έκθεση επιθεώρησης που θα αναγράφει το αποτέλεσμα του ελέγχου και αν ο έλεγχος είναι επιτυχής, θα επιθέσει σήμανση πάνω στο μηχάνημα “ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΥΨΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΥΧΗΣ” με το όνομα του, την ημερομηνία του ελέγχου και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου.

Τα ανυψωτικά μηχανήματα κατατάσσονται σε τέσσερεις κατηγορίες επικινδυνότητας:

-Πολύ υψηλής (π.χ. γερανοί πλησίον της θάλασσας, γερανογέφυρες ανυψωτικής ικανότητας άνω των 5.000 kg, γερανοί τύπου πύργου, κινητοί γερανοί (mobile cranes) και ανυψωτικά μηχανήματα για το χειρισμό εμπορευματοκιβωτίων ή / και σκαφών).

-Υψηλής (π.χ. ανυψωτικά μηχανήματα για την ανύψωση προσώπων, ανυψωτικά μηχανήματα έργων, γερανογέφυρες κάτω των 5.000 kg, γερανοί επίτοιχοι ή επί ιστού κάτω των 2.000 kg, παπαγαλάκια άνω των 5.000 kg)

-Μέσης (π.χ. παπαγαλάκια κάτω των 5.000 kg, αναβατόρια (υλικών, AMEA κ.ά.), αντλίες σκυροδέματος, περονοφόρα, ανυψωτικές εξέδρες οχημάτων)

-Χαμηλής (π.χ. γερανοί ρυμούλκησης οχημάτων, χειροκίνητες μηχανές ανυψωτικής ικανότητας άνω των 100 kg, μη αυτοκινούμενα αναβατόρια και υδραυλικοί μηχανισμοί με ψαλιδωτές εξέδρες ανυψωτικής ικανότητας άνω των 200 kg)

-Τα ανυψωτικά εξαρτήματα πρέπει επίσης να ελέγχονται.

Ανάλογα με την κατηγορία επικινδυνότητας του ανυψωτικού, διαφέρει η συχνότητα του περιοδικού ελέγχου ή / και της δοκιμής του.

class, practice, retractable-1227100.jpg

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Blank Form (#3)